KATEGORIJE

Chieftec Nitro BPS-1200C

Napisao 5, 2012-04-05 16:07:11 u Opis - dugi

Sve veća potražnja za brzim grafičkim i igračkim desktop mašinama uslovljavaju vodeće proizvođače kućišta i napajanja da konstantno rade na razvoju novih izvora koji se neće samo odlikovati velikom izlaznom snagom, već i maksimalnom energetskom efikasnošću. Chieftec, brend koji u ovom segmentu zaista ne treba naročito predstavljati, posebno se ističe sa svojom Nitro familijom napajanja koja od kako se prethodne godine pojavila na tržištu uživa izuzetno veliku popularnost, posebno među zahtevnim korisnicima računara koji umeju da cene kvalitet ovog komada hardvera, znajući koliko je on važan za pravilan i siguran rad kompletnog računara.

 

U okviru pomenute Nitro familije proizvoda, modeli koji u nazivu sadrže prefiks BPS zapravo predstavljaju napajanja sa 85+ oznakom, a ovom prilikom se upoznajemo sa primerkom koji ima i najveću izlaznu snagu, te je sposoban da se uhvati u koštac sa najvećim zahtevima koje donose najsnažnije multimedijalne mašine u ovom trenutku.

 

 

 

Visoka efikasnost

 

Već iz samog naziva jasno je da se radi o jednom od najmoćnijih napajanja koje u ovom trenutku možete pronaći za svoj računar, sa snagom od izuzetnih 1200W, dizajnirano prema ATX12V i EPS12V specifikaciji sa podrškom za Multi CPU i GPU standarde. Visoka klasa ovog modela ogleda se već od njegovih dimenzija i težine, sa kvalitetnim kućištem u okviru koga je spakovana kompletna elektronika, koja donosi i najveću vrednost u ovom slučaju jer je sklopljena od najkvalitetnijih komponenata.

 

Iako je Chieftec napajanja iz Nitro serije sertifikovao za efikasnost 80+, BPS-1200C se može pohvaliti efikasnošću koja je u praksi veća čak i od 90 procenata, što je zaista izuzetan rezultat. Ovakav pristup pruža uštedu energije i veću stabilnost u radu, te možete biti sigurni da će i konfiguracije sa najvećim zahtevima raditi pouzdano i dugotrajno, uz optimalnu energetsku potrošnju prilagođenu konkretnim potrebama u datom trenutku.

 

Chieftec je model BPS-1200C opremio snažnim ventilatorom od 140 mm, koji takođe doprinosi racionalnoj i efikasnoj potrošnji energije pošto zahvaljujući ugrađenom termostatu može da kontroliše, odnosno podešava brzinu rada. Ventilator će tako istovremeno pružiti vrhunsko hlađenje napajanja, ali i doprineti uspešnom hlađenju celog kućišta, uz angažovanje prilagođeno trenutnoj snazi koju napajanje pruža u svakom trenutku. Ovakav koncept uz implementaciju različitih prigušnica, donosi veoma tih rad što je prilično neočekivano od jednog ovako snažnog modela.

 

 

 

Ostale napredne funkcije

 

Kao što smo od ovog renomiranog proizvođača već i navikli, primenjen je veliki broj različitih tehnologija i standarda zaštite, koje komponente računara štite od oštećenja koja mogu nastati od situacija kao što su pregrevanje, naponski skokovi, preopterećenje ili pad voltaže. Konkretno, Chieftec je implementirao sledeća rešenja: OVP (Over Voltage Protection), UVP (Under Voltage Protection), OCP (Over Current Protection), SCP (Short-Circuit Protection), OPP (Over Power (Load) Protection) i OTP (Over Temperature Protection).

 

Pored svega navedenog, Chieftec je primenio i kabl menadžment sistem, tako da se oni kablovi koji nisu potrebni lako mogu ukloniti, što takođe doprinosi boljem hlađenju komponenti unutar kućišta, a smanjuje i samu gužvu te eventualnu zbrku. Od kablova je inače prisutno sve što je potrebno za rad čak i najnovijih modela uređaja, od matičnih ploča pa do moćnih grafičkih kartica u ATI Crossfire ili Nvidia SLI režimu.

 

 

 

Zaključak

 

Na kraju nije teško zaključiti da je Chieftec Nitro BPS-1200C napajanje namenjeno najzahtevnijim konfiguracijama kojima može obezbediti pouzdan i dugotrajan rad, uz maksimalnu energetsku efikasnost sa krajnje ekonomičnim funkcionisanjem u svakom trenutku. Ovakav jedan proizvod bi svakako poželeo svaki korisnik računara, ali cena koju treba platiti za njegovu nabavku je previsoka za primenu u situacijama kada nije potrebna izlazna snaga koju ono donosi. U tim slučajevima možete odabrati model primeren vašim potrebama, a mi možemo preporučiti da to bude neki od Chieftec modela koji su na sreću poprilično dostupni i na našem tržištu.

 


Proizvođač Chieftec
Model Nitro BPS-1200C
Izlazna snaga 1200W
Standard ATX 12V 2.3
AC Input 100-240V / 15A
Efikasnost >85%
Ventilator 140mm silent fan , Active PFC
Zaštita OVP (Over Voltage Protection), UVP (Under Voltage Protection), OCP (Over Current Protection), SCP (Short-Circuit Protection), OPP (Over Power (Load) Protection) i OTP (Over Temperature Protection), AFC (Automatic Fanspeed Control), MTBF (mean time between failure): >100.000h
Sertifikati ATI Crossfire / Nvidia SLI / 80PLUS silver
Dodatno Kabl menadžment
Dimenzije 160 mm x 150 mm x 87 mm
Cena 25.999,00 din
Kontakt www.ewe.rs

 

Autor: Dejan Stojanović