Apple iPod nano

Napisao 5, 2012-01-30 14:45:14 u Opšte vesti

Zahvaljujući media plejerima omiljena zabava nam je dostupna u džepu i na dlanu, gde god da se zaputimo. Oni mogu sve – da reprodukuju muziku, prikažu slike, sjajno nas zabave uz omiljeni film, povežu sa internetom ili pak pruže mogućnost da se dobro poigramo. I ovde je kompanija Apple umešala svoje prste još pre mnogo godina, sa svojim prvim iPod plejerom kao pionirskim poduhvatom za to vreme.

 

U međuvremenu najveći uspeh na tržištu postigao je iPod touch koga je kompanija Apple paralelno predstavila sa iPhone telefonom. Međutim, nije samo samo iPod touch uređaj za kojim se svi okreću jer rame uz rame sa njim može da stane i iPod nano, koji je početkom oktobra meseca doživeo svoje šesto izdanje.

 

 

Multimedija u kockici

 

Apple-ov iPod nano šeste generacije se u dizajnerskom smislu ne razlikuje od svog prethodnika, šta više konstrukcijski i hardverski oni su skoro identični plejeri. To jasno govori da je u ovom slučaju kompanija akcenat stavila na unapređenje softverske platforme, odnosno opcijama koje se otvaraju na ovom polju.

 

Prvo što upada u oči kod novog iPod nano plejera pored sjanog aluminijumskog kućišta u nekoj od fantastičnih nijansi u kojima se ovaj mališnan proizvodi, jeste mali kockasti displej dijagonale 1.54 inča i rezolucije 240x240 piksela. Isti nudi savršen prikaz detalja i maksimalno vernu reprodukciju boja, uz podršku za Multi-Touch upravljanje sa svih deset prstiju. Na žalost iPod nano šeste generacije je dizajniran samo za slušanje muzike i pregled fotografija, dok je video reprodukcija izostala, iako bi i ovako mali ekran to sasvim dobro izneo.

 

Pošto je skoro identičnih dimenzija kao iPod shuffle proizvođač se odlučio da i nano plejeru implementira štipaljku sa kojom ga možete pričvrstiti za bilo koji odevni predmet, a postoje i posebni kaiševi pa ga možete nositi i oko ruku dok trčite ili trenirate. Novi iPod nano se proizvodi u sedam različitih boja i dostupan je u dva kapaciteta – od 8GB i od 16GB. U paketu se isporučuje sa kvalitetnim Earphones slušalicama, kablom za napajanje i par kratkih brošurica.

 

Ovaj minijaturni plejer dolazi sa ugrađenom punjivom litijum-jonskom (lithium-ion) baterijom, koja donosi zaista sjajnu autonomiju. Naime, ovaj uređaj vam može omogućiti non-stop 24-časovno uživanje u muzici sa jednim punjenjem baterije!

 

 

Multi-Touch interfejs

 

Zahvaljujući određenim unapređenjima na platformi novi iPod nano sada poseduje veće ikone za još lakšu navigaciju kroz svoj intuitivni Multi-Touch interfejs. On omogućuje brojna podešavanje i opcije kao i jednostavno šetanje kroz meni. Tako recimo možete da rotirate ikonice, zumirate fotografije, kreiranje sopstvene home postavke. Takođe, sada možete izabrati neki od 16 novih satova, od klasičnog analognog do vašeg omiljenog Disney junaka, uključujući Mikija ili Mini – totalno simpatično i otkačeno.

 

Apple iPod nano šeste generacije sada prati vaše trčanje ili hod, ritam i pređenu razdaljinu, bez dodataka, omogućavajući vam tako da pokrenete vaš fitness program bez muke. Plejer može da prati vreme, brzinu i pređen put, broj potrošenih kalorija i broj koraka dok šetate. Novi iPod nano vas bodri sa glasovnim motivacionim porukama u realnom vremenu dok trčite i to na sedam dostupnih jezika, dok slušate vašu omiljenu muziku ili FM radio stanicu. Kada završite sa vežbanjem možete veoma lako proslediti vaše treninge na Nike+ web stranicu kako bi postavili ciljeve, pratili vaš napredak i izazivali prijatelje.

 

 

Zaključak

 

Došli smo i do kraja priče o novom iPod nano media plejeru koji nas je oduševio apolutno u svakom smislu. Male dimenzije, neverovatan kvalitet zvuka i veliki broj funkcija osvojiće kako mlađe korisnike, tako i sve ljubitelje kvalitetnog zvuka i uopšte zabave u pokretu. Sjajno će pristajati i lepšem i jačem polu, a tu su i brojni dodaci koji ga mogu učiniti još atraktivnijim. Cenovno gledano iPod nano šeste generacije je odlično pozicioniran tako da verujemo da će ponoviti uspeh svog prethodnika. Naša najtoplija preporuka!

 

 


 

Proizvođač Apple
Model iPod nano
Kapacitet 8GB / 16GB
Displej 1.54-inča kolor TFT, 240x240 pix
FM Radio Da
Senzor Accelerometer
Slušalice Earphones, 20Hz do 20,000Hz
Interfejs 30-pin konektor
Baterija lithium-ion
Dimenzije 37.5 x 40.9 x 8.78 mm
Težina 21.1 g
Cena (8GB) 16.790,00 Din / (16GB) 19.590,00 Din
Kontakt www.apcom.rs/prodavci

 

Autor: Dejan Stojanović