Chieftec CM-01B, BM-02B & BH-01B

Napisao 3, 2011-08-31 15:08:14 u Opšte vesti

Chieftec je već dugo vremena na našem tržištu pozicioniran kao brend pod čijim imenom dolaze proizvodi visoke klase, sa ponudom koja pokriva širok spektar modela, namenjenih različitim segmentima korisnika. Naravno, tu mislimo pre svega na kućišta i napajanja koja oduvek važe za pouzdana i kvalitetna rešenja, bilo da se radi o srednjem ili visokom segmentu, uz čini se veoma pristupačne cene u okviru klase kojoj pripadaju.

 

Pred nama su se ovog puta naščla tri kućišta sa potpisom Chieftec-a, koja bi mogla biti interesantna kako kućnim korisnicima, tako i onima koji računar koriste u kancelariskom okruženju, a samim tim i sistem integratorima koji žele pouzdano rešenje sa dobro odmerenom cenom. Pogledajmo šta ovi modeli donose...

 

 

CM-01B-500CTG - Prostrano i pouzdano

 

CM-01B-500CTG pripada Chieftec-ovoj novijoj “M-chassis” seriji Midi Tower kućišta kod koje je akcenat bačen na jednostavne linije, lako održavanje, brzu montažu i dobru cirkulaciju vazduha. Samo kućište je napravljeno od veoma kvalitetnog lima i ima prostranu unutrašnjost i dovoljno ležišta kako za optičke uređaje, tako i za čvrste drajvove - internih 3.5-inčnih mesta ima 3, jedna eksterna 3.5-inčna pozicija, te tri mesta za eksterne 5.25-inčne uređaje.

 

 

Spoljašnjost je dizajnirana kompletno u crnoj boji, sa karakterističnom prednjom maskom izvedenom u stilu fine mrežaste strukture, koja obezbeđuje dovoljan protok vazduha. Na prednjoj strani je izveden mali kontrolni panel, na koji možete povezati USB uređaje, slušalice, mikrofon ili zvučnike.

 

Primetno je da postoji i dovoljan broj pozicija za montažu coolera kako na samim panelima, tako i u unutrašnjosti kućišta, a to sve sa namerom da se postigne što bolje hlađenje komponenti. CM-01B-500CTG ima ugrađeno napajanje snage 500W i to iz CTG familije koja je poznata kao jedna od najboljih u srednjoj klasi. Dobre radne karakteristike i odlična cena razlog su više da razmislite o ovom kućištu.BM-02B-500CTG - Varijacija na temu...

 

BM-02B-500CTG je kućište veoma sličnog koncepta kao i prethodno opisano, odnosno unutrašnjost im je praktično identična. Detalji po kojima se razlikuju odnosi se pre svega na prednju masku, što je evidentno već na prvi pogled. Dakle, prednji panel je u ovom slučaju donosi rebrastu površinu u donjem delu, iza koga se može ugraditi jedan od ventilatora, dok su 5.25-inčne pozicije smeštene u gornjem delu i prekrivene su klasičnim maskicama koje se skidaju prilikom ugradnje uređaja.

 

 

Prilično jednostavnu spoljašnost prati komforna unutrašnjost koja je kao što smo rekli istovetna prethodnom modelu. Isti broj pozicija za potencijalne uređaje, donosi i jednostavnu montažu, sa blokom za ugradnju diskova koji se može skidati, što obezbeđuje lakši pristup. Identičan je i broj mesta na koja se mogu ugraditi dodatni ventilatori, i to napred, pozadi i na bočnoj stranici, čime se značajno može poboljšati cirkulacija vazduha u kućištu.

 

I u ovom slučaju u paketu dolazi i napajanje iz serije A-80, sa nominalnom snagom od 500W, mada se inicijalno i ovo kućište može nabaviti i bez napajanja. U pitanju je model koji ne donosi 80+ sertifikat, što utiče na povoljniju cenu, dok sa druge strane pruža adekvatnu snagu i za zahtevnije konfiguracije, uz punu stabilnost i efikasnost tokom rada. Sve ovo čini da Chieftec BM-02B-500CTG (kao i CM-01B-500CTG), predstavlja odlično odmeren komplet, namenjen svima koji ne traže neka ekstremna rešenja, već žele da dobiju pouzdanu osnovu za kvalitetan rad svog računara.

 


BH-01B-B-B-500CTG - Najbolje za najbolje

 

Chieftec BH-01B-B-B-500CTG se već razlikuje od prva dva modela koja smo upoznali i to ne samo vizuelno, već i po nekim mogućnostima i funkcijama. Pre svega, u pitanju je model koji pripada poznatoj “H-klasi” kućišta koja su dizajnirana tako da mogu da podržavaju i ATX i EATX formate, iako nisu u pitanju Big Tower rešenja. Dakle komfor unutar kućišta je još veći, a predviđen je i još napredniji sistem hlađenja, uz mogućnost ugradnje čak pet dodatnih ventilatora.

 

 

Ugradnja komponenti je jednostavna zahvaljujući toolless sistemu montaže – putem poluga koje fiksiraju uređaje za ležišta, a čak i eksterne uređaje možete montirati bez alata. Nije teško zaključiti da ovaj model može biti dobar nosilac i kompleksnijih računarskih sistema, sa potencijalom za ugradnju do šest hard diskova, uparenih grafičkih kartica i sl. a čak je i primenjen anti-vibracioni sistem za veću sigurnost i tiši rad kompletne konfiguracije.

 

Vizuelno gledano BH-01B-B-B-500CTG se odlikuje prisustvom prednjih vrata koja prekrivaju frontalni panel kućišta, što je karakteristično za mnoge Chieftec modele.  Dizajn je karakterističan za Bravo seriju, a konkretan model dolazi u kompletno crnoj boji. Samo kućište je napravljeno kombinovanjem čelika i kvalitetne plastike, što svakako utiče i na njegovu težinu od čitavih 15 kg (uključujući i napajanje). Kad spominjemo napajanje, i ovde je primenjeno rešenje od 500W, kao negde najčešći izbor većine korisnika, mada je kućište moguće pronaći i bez napajanja.

 

Za kraj, možemo zaključiti da BH-01B-B-B-500CTG predstavlja odlično rešenje namenjeno korisnicima kojima treba nešto veći komfor za ugradnju komponenti, a pritom ne žele da koriste modele Big Tower formata. Ovaj model obezbeđuje pouzdan i stabilan rad i najzahtevnijih konfiguracija, obezbeđuje adekvatno hlađenje, te donosi jednostavnu nadogradnju i pristup svim delovima računara. I naravno, sve to je propraćeno i atraktivnim izgledom ovog modela, što takođe može biti važan faktor prilikom odlučivanja o izboru ove vrste proizvoda.

 

 


 

Proizvođač Chieftec Chieftec Chieftec
Model CM-01B-500CTG BM-02B-500CTG BH-01B-B-B-500CTG
Tip kućišta Midi Tower Midi Tower Midi Tower
Podržani formati mATX, ATX mATX, ATX mATX, ATX, EATX
Napajanje 500W 500W 500W
Interni uređaji 3 x 3.5" 3 x 3.5" 6 x 3.5"
Eksterni uređaji 3 x 5.25",  1 x 3.5" 3 x 5.25",  1 x 3.5" 3 x 5.25",  1 x 3.5"
Interfejs 2x USB2.0, Mic-in, HD-Audio 2x USB2.0, Mic-in, HD-Audio 2x USB 2.0, 1x 1394 FiWi, Mic-in and Line-out
Opcije za ventilatore 1x 90mm, 3x 120mm 1x 90mm, 3x 120mm 4x 90mm, 1x 120mm
Dimenzije 456mm x 190mm x 420mm 456mm x 190mm x 420mm 540mm x 205mm x 440mm
Težina n/a n/a 15 kg
Cena 8.924,00 Din 8.924,00 Din 9.996,00 Din
Kontakt www.ewe.rs www.ewe.rs www.ewe.rs

 

 

Autor: Nebojša Rašković