KATEGORIJE

Chieftec pouzdane komponente

Napisao 5, 2011-05-20 03:57:23 u Opis - dugi

Da li je potrebno da vas upoznajemo sa Chieftec brendom? Mi mislimo da nema razloga za to pošto iza ovog imena stoje verovatno jedna od najkvalitetnijih napajanja i kućišta, koja su godinam dobro poznata i domaćim korisnicima. To potvrđuje i podatak da ova kompanija od svog osnivanja pa do današnjih dana ima najviše osvojenih nagrada za vrhunsku izradu i krajnje performanse napajanja i kućišta. Ove činjenice logično dovode do situacije da smo često uprilici da predstavljamo aktuelne modele iz ponude Chieftec-a, bilo da su u pitanju kućišta, napajanja ili neki drugi proizvodi koji su uvek atraktivni i privlače pažnju.

 

 

Za hladniji notebook...

 

Dolazi leto i tropski dani, pa je sada pravi trenutak da ozbiljno razmislite o kupovini nekog postolja za hlađenje vašeg notebooka. Naše iskustvo govori da na taj način možete značajno oboriti temperaturu  računaru (čak i do 10 stepeni) i time produžiti njegov život i omogućiti nesmetani rad. Na tržištu je prisutno mnogo različitih vrsta postolja za hlađenje, kako pasivnih, tako i onih sa aktivnim principom rada, različitih boja i oblika, što kod kupca uvek zna da probudi nedoumice.

 

 

Ipak, u slučaju da se vaša mašina ekstremno mnogo greje, jedino pravo rešenje je postolje sa ventilatorom odnosno aktivan tip hlađenja. Chieftec ima par sjajnih modela, a nama je pažnju privukao CPD-1216 cooling pad, koji može da hladi sve vrste laptop računara čija se dijagonala kreće od 12 do 16 inča.

 

Ovaj pad je sačinjen od fine legure aluminijuma i na sebi ima dva ventilatora prečnika 60mm, koji su u radu veoma tihi, ali i veoma efikasni. Naš MacBook Pro 13 koga gotovo i da ne gasimo, zbog toga ume da se propisno greje, što nam uz dugotrajan neretko veoma smeta, sada je uz CPD-1216 doživeo pravo “osveženje“. U pojedinim trenucima temperatura mu je padala i za 10 stepeni, što je rezultat koji je za svaki respekt.

 

 

Inače CPD-1216 se napaja preko USB 2.0 veze i veoma je mali potrošač. Primera radi novi MacBook Pro 13 sa kojim smo obavili sve testove je bez napajanja i sa aktivnim hlađenjem preko ovog postolja izdržao celih 4.5 sata, dok je njegova autonomija propisana na maksimalno 7 radnih časova. Što se ergonomije tiče, osim blagog nagiba nema nekih dodatnih benefita, mada je i to značajna stavka za korisnike koji dugo provode vreme za računarom. Na kraju, kada vidimo da ovaj proizvod košta svega  2.000,00 dinara, dileme nema - CPD-1216 prosto mora postati neizostavni deo opreme uz vaš notebook, osim ukoliko ne tražite još naprednija rešenja za koja onda ipak morate izdvojiti više novca.

 

 

Pouzdano napajanje

 

Stavka na koju početnici obično ne obraćaju pažnju, ali iskusni korisnici znaju koliko je bitna, jeste napajanje, komponenta od koje u dobrom delu zavisi stabilan rad i životni vek kompletnog sistema. Chieftec je na ovom polju neprikosnoveni vladar, kako u nižoj, tako i u visokoj klasi. Takođe, važno je istaći da asortiman ovog proizvođača pokriva zaista sve segmente i potrebe korisnika – od različitog nivoa snage i potrošnje, pa do različitih standarda na polju sigurnosti.

 

 

U kategoriji koja je interesantna najvećem broju korisnika, odnosno namenjena je standardnim računarskim konfiguracijama koje ipak ne zalaze u domen profesionalnih ili ekstremnih gejmerskih rešenja, izdvaja se model BPS-500S. U pitanju je napajanje, koje pripada poznatoj Nitro porodici i podleže najstrožijim uredbama o kvalitetu. Naime, Za ovaj model je karakteristično da dolazi sa 80 Plus Bronze sertifikatom, koji nam obećava maksimalnu štedljivost, odnosno uzimanje samo onoliko energije koliko je stvarno potrebno.

 

Kao i većina napajanja iz Nitro familije tako i BPS-500S ima veliki 120mm ventilator za hlađenje komponenti, koji je u radu poprilično tih. Zapravo mi smo imali takav osećaj kao da se u sobi ništa ne čuje, za šta smo kasnije saznali da su zaslužne posebne prigušnice, koje ne dozvoljavaju da se buka širi u prostor. Od sistema zaštita zatičemo: OVP (Over Voltage Protection), UVP (Under Voltage Protection), OCP (Over Current Protection), SCP (Short-Circuit Protection), OPP (Over Power (Load) Protection) i OTP (Over Temperature Protection), međutim ono za čim nam je ostao žal je što ovaj izvor nije modularnog tipa, ali sa druge strane i razumemo potez proizvođača koji je želeo da postigne što bolju cenu.

 

 

Chieftec BPS-500S se na svim testovima odlično pokazao, čak i pri opterećenima sa dve NVIDIA GTX560 Ti kartice i novim Core i7 procesorom, što jasno pokazuje da je ovo kao stvoreno napajanje za manje zahtevne igrače i korisnike koji traže stabilnu mašinu. Aposlutna preporuka!

 

 

Kućište u znaku zmaja!

 

Za kraj ove priče o Chieftec proizvodima ostavili smo jedno od najlepših i najmoćnijih kućišta na tržištu, pripadniku poznate serije proizvoda pod nazivom Dragon! Njegova prava oznaka je CH-07B-B-OP i u suštini radi se pravom Big Tower-u namenjenom gejmerima i entuzijastima. Dolazi bez napajanja i napravljen je od najkvalitetnijih komada čelika i aluminijuma. Ima veliki broj slobodnih mesta za HDD-ove i ODD-ove i vrhunski odrađen I/O panel.

 

 

Unutrašnja prostranost i prisustvo velikog broja ventilatora garantuje besprekorno hlađenje, a jednostavan sistem montaže govori da se o svemu vodilo računa. Atraktivnost kućišta dodatno podižu LED diode koje su postavljene svuda i plave su boje, pa tako u radu imate osećaj kao da lebdite nebom. Cena mu jeste nešto viša, ali je i potpuno opravdana besprekornom izradom i vrhunskim performansama! Vrhunsko rešenje, za sve koji traže najbolje za sebe!

 

 

 


Proizvođač Chieftec
Proizvođač Chieftec
Model CPD-1216
Model BPS-500S Nitro Series
Tip uređaja Cooling pad
Tip uređaja Napajanje
Format Notebookovi do 16"
Format ATX 12V 2.3, PS II
Ventilatori 2x 60 mm
Ventilatori 1x 120 mm
Napajanje preko USB 2.0
Snaga 500W
Materijal ABS/ Aluminijum
Dodatno 80 Plus Bronze
Nivo buke 18.8 dbA
Nivo buke 24 dbA
Cena 2.099,00 din
Cena 6.499,00 din
Kontakt www.ewe.rs
Kontakt www.ewe.rs

Proizvođač Chieftec


Model CH-07B-B-OP


Tip uređaja Kućište (Big Tower)


Format mATX, ATX, EATX


Ventilatori 3x 120mm blue LED fan, 1x 220mm blue LED fan
Eksterni drajvovi 4x 5,25" oder 3x 5,25"+ 1x 3,5"
Konektori 2x USB 2.0, 1x eSATA, Mic-in i Line-out (HD Audio)
Dimenzije 540mm x 205mm x 480mm (stands +10mm)
Težina 11 kg (bez napajanja)


Cena 13.232,00 Din


Kontakt www.ewe.rs


 

 

Autor: Nebojša Rašković