KATEGORIJE

Dell Inspiron Mini 1018 Red

Napisao 5, 2011-02-28 14:46:01 u Opis - dugi

Iako najezda tableta sa svih strana opasno preti netbook računarima, isti na tržištu za sada veoma dobro opstaju zahvaljujući visokom stepenu mobilnosti i krajnje povoljnim cenama. Dell je kompanija koja na notebook koncept gleda dosta ozbiljno i konstantno se trudi da potrošačima ponudi dosta opcija sa mnoštvom funkcija, a za relativno malo novca. To se najbolje može videti kod modela Inspiron Mini 1018, koji u Red (crvenoj) varijanti i dizajnerski privlači puno pažnje, pogotovo kod ženske populacije.

 

 

Neodoljiv već na prvi pogled

 

Inspiron Mini 1018 Red spada u onu kategoriju netbook-ova koji treba da osvoje svojom elegancijom i lepotom. Naravno, nisu njegove performanse ništa lošije u odnosu na neka druga rešenja, ali prosto u prvom planu je istaknut njegov vizuelni identitet. Napravljen je kombinovanjem hrapave i glossy plastike vrhunskog kvaliteta i to dosta daje na atraktivnosti proizvodu, međutim sa druge strane povlači dosta zahtevnije održavanje, što je već postalo uobičajena stvar kod većine aktuelnih prenosnih uređaja.

 

Moderan dizajn, sa zaobljenim ivicama, kompaktne dimenzije sa malom debljinom koja je ka prednjem delu tanja radi bolje ergonomije, te u ovom slučaju upečatljiv crveni poklopac koji je estetski sjajno ukomponovan sa crnim površinama koje zauzimaju ostatak kućišta, nateraće vas da pomislite kako je ovaj mini računar zaista neodoljiv već na prvi pogled.

 

 

Ispod poklopca se krije tastatura dobrog kvaliteta, koja odgovara veličini 92 procenta standardnih full rešenja, pa kako je izostavljen numerički deo, primenjeno rešenje donosi dovoljan komfor za ovakvu vrstu prenosnika. Prisutan je i set multimedijalnih tastera i kao dobro pozicionirani funkcijski tasteri, te mali touchpad sa diskretnim tipkama, pa kucanje i upravljanje Inspiron Mini 1018 ne predstavlja problem bilo gde da se nalazite.

 

Hardverske karakteristike

 

Ako pogledamo ispod haube primetićemo da se Inspiron Mini 1018 Red očekivano bazira na Intel Atom platformi, a ovoga puta uređaj pokreće N455 procesor ukomponovan sa 1GB radne memorije, što je u osnovi dovoljno za obavljanje većine poslova u pokretu, gledanje filmova i rad sa multimedijalnim sadržajima. Za grafiku je takođe zadužen Intel sa svojim GMA3150 rešenjem koje odrađuje posao, ali nije na nivou ION platforme, koja ipak slovi za najbolju u segmentu obrade i prikaza slike.

 

 

Slika deluje krstalno čisto i jasno, a prikazuje se na kvalitetnom 10.1-inčnom WLED ekranu, međutim nedostaje taj fini prelaz boja koji na krajnjeg korisnika ostavlja potpun utisak. Disk je očekivano kapciteta 250GB, dok je konektivnost na nivou većine netbook-ova (WiFi + Bluetooth adapter) u ovom cenovnom rangu. Baterija je 6-ćelijska i pruža autonomiju od 4 do 5 radnih časova, pri kontrastu od 50% i za nju možemo reći da je ispunila sva naša očekivanja.

 

Računar se u radu relativno umereno greje, mada kada je propisno opteretite zna i da bude nešto toplija. Naime, ugrađeni ventilator se pali samo u situacijama kada se nivo zagrevanja približi kritičnoj tački i jeste nešto bučniji, ali je zato i vrlo efikasan, pa za svega 50-tak sekundi Inspiron Mini 1018 Red ipak uspeva da bude propisno ohlađen.

 

Treba spomenuti da ovaj netbook poseduje i ugrađen čitač kartica i dva USB porta, dok je ODD drajv očekivano izostavljen. To je i logičan potez obzirom da je reč o zaista malenoj mašini gde je sve tesno upakovano. Ipak našlo se mesta za skromnu web kameru, čime se multimedijalne mogućnosti ovog malenog računara funkcionalno zaokružuju.

 

 

Na kraju

 

Inspiron Mini 1018 Red je zanimljiv netbook kome uslovno rečeno kao manu možemo uzeti implementaciju Intel-ove grafike, koja ne može da oslobodi tako moćne performanse kao ION čipset, ali opet posmatrano iz ugla namene ovo i nije uređaj koji treba da ima neke preterano jake performanse, multimedijalne karakteristike jer je više okrenut svakodnevnoj primeni, povezivanju na internet, razmeni pošte i sl. Svojim dizajnom i odabirom boja jasno cilja na urbanu populaciju, sa crvenim poklopcem možda je više naklonjen ženskim korisnicima (mada to ne mora biti skroz tačno), a sam proizvođač ovaj model nudi i u nekoliko drugih kolornih nijansi.

 

U svakom slučaju, Inspiron Mini 1018 Red zaslužuje pažnju svih korisnika kojima treba ultraportabilno rešenje koga mogu lako nositi sa sobom, a kvalitet izrade i odlična autonomija su samo još argument više u korist ovog interesantnog modela.

 


Proizvođač Dell
Model Inspirion Mini 1018 Red
Tib uređaja Netbook računar
Ekran 10,2 inča, TrueLifeTM WLED, 1024×600 piksela
Procesor Intel AtomTM N455 (1.66 GHz)
Memorija 1 GB DDR3
Hard disk 250 GB, SATA 5400 rpm
Grafička karta Intel GMA 3150
Optika nema
Komunikacija Bluetooth, WLAN 802.11b/g/n, Ethernet
Konektori 2x USB, VGA
Dodatno Web kamera (0.3 MP), CardReader 4-in-1
Baterija 6 cell
Dimenzije 25.5 mm x 268 mm x 197 mm
Težina 1.2 kg
Cena 32.361,77 din
Kontakt www.dl.rs/gdekupiti

 

Autor: Nebojša Rašković